Пица - традиции и съвремие

Малко за любителите на пицата и традиционната италианска кухня.

В исторически план, възникването на пицата има своето рационално обяснение. А именно чрез обогатяване вкуса на обикновенния, но задължително присъстващ на трапезата хляб. Често хората са добавяли различни подправки, за да овкусят хляба, както и лук, и чесън. При Древните Гърци дори се среща плосък хляб, овкусен по подобен начин. За средиземноморския район плоският хляб се е срещал често, но по-интересен е фактът, че подобна форма на хляба е била позната в други части на света като индийските "паратиа", пакистанския "нан" и германската "фламкухен".
Така по подобие на плоския хляб се появява пицата, разбира се на един доста по-съвременен етап. С две думи пица наричаме изпечено тънко и плоско тесто, обикновено в кръгла форма, намазано с доматен сос и подправено със сирене моцарела и различни ароматни подправки. Думата има италиански произход, но ястието е разпространено в цял свят. В Италия има закон, който най-ясно описва основните продукти, характерни за оригиналната пица и само пицарии, които спазват тези норми може да се нарекат Традиционни италиански пицарии. Днес заведенията предлагащи италианска кухня – пицариите, разполагат с богато меню от различни видове пица и за най-взискателните клиенти. Пицата в простичкия вид описана по-горе е рядкост. Често пиците изобилстват от продукти, подправки и сосове – различни зеленчуци, шунка, риба, гъби, даже понякога се слагат и плодове като банани и ананас. Придобила международно значение, в различните крайща на света пицата се приготва според националните вкусове и традиции. Най-разпространена е в САЩ и Европа, като последно време навлиза силно и в Япония, където предпочитаната пица е тази с морски дарове.

Но истинските италиански пици се характеризират с традиционното доматено песто, сирене моцарела, пеперони, чесън, босилек и риган. Започнало развитието си в Италия, пицата днес обикаля света и е особено предпочитано ястие. В началото пица се е продавала директно от сергии или пекарни. Днес пица може да хапнете в местната пицария, да ядете на крак или дори да си купите от пица-автомат, срещащ се по италианските улици. В супермаркетите се продават замразени пици, а най-честата поръчка на храна за вкъщи е пицата.
За приготвянето на пица, в близката пицария, готвачите използват специални фурни за печене, предназначени единствено за тази цел (обикновено това е специална пещ, горяща с дърва). Прясно приготвеното тесто си личи от далеч и най-качествено описва същността на добрата пица. То трябва да е приготвено от брашно, мая, сол, зехтин, вода и малко захар. Меси се на ръка, изчаква се малко да втаса и се разточва на тънък слой. След нанасяне на продуктите отгоре се пече на силна фурна за кратко. При американската пица това е различно, защото там тестото се разточва с дебела кора и съответно изискво повече време за печене.

В пицария Classic държим на добре направената пица, затова използваме само висококачествени продукти и работим с чевръсти пицари. Опитайте при нас пица Маргарита, пица Болоня, пица Сицилия, пица Венеция, пица Калцоне, пица за вегетарианци и още много, различни видове – за всекиго според вкуса!


Пицария, пица София
пица, пицария, италианска кухня
Пици, спагети и други специалитети от италианската кухня в пицария Класик | Пица | Контакти | Пицария меню | Copyright © 2007-2008